הגורמים להתמכרותמכורים, בני משפחה של מכורים ואנשי מקצוע העובדים עם מכורים עוסקים פעמים רבות בשאלת הגורמים להתמכרות. איתור הגורמים יסייע הן בפעולת האבחון של מכורים והן בפעולות המניעה. התמכרות, כבעיות רבות אחרות, נוצרת משילוב של גורמים ולאו דווקא מגורם אחד.

גורמים שונים או שילובם עלולים להדליק נורה אדומה לגבי אדם הנמצא בקבוצת סיכון להתמכרות. ניתן לחלק את הגורמים להתמכרות לכמה סוגים: גורמים ביולוגיים, גורמים סביבתיים / חברתיים וגורמים אישיותיים.

גורמים ביולוגיים

הגורם הגנטי: מחקרים רבים מראים כי להתמכרות יש כנראה גורם גנטי. ישנן משפחות בהן הנטייה להתמכרות (לאוכל, אלכוהול, סמים, עבודה, קניות וכדומה) תהיה גבוהה יותר מאשר במשפחות אחרות, ואצל אנשים מסוימים תהיה מוכנות ביולוגית גבוהה יותר להתמכרות מאשר אצל אנשים אחרים. מחקרים מצאו כי אצל נערות שהתמכרו לסמים הגורם הגנטי היה דומיננטי יותר מאשר אצל נערים מכורים.

גורמים חברתיים – השפעה חברתית או סביבתית

בני נוער או מבוגרים הנמצאים בחברה של מכורים נמצאים בסיכון גבוה יותר להתמכרות מאשר אוכלוסיה שאינה חשופה לכך. כאשר ישנם סמים או אלכוהול בשכונה או ברחוב, כאשר זו "התרבות השלטת", כאשר החבר'ה המגניבים או המקובלים משתמשים בחומר זה או אחר או מהמרים, נערים רבים ירצו להיות שייכים, ירצו להיות כמו כולם, ירצו להרשים ולהיראות "גברים" ולכן יושפעו חברתית ויהיו מוכנים להשתמש בחומר ולנהוג בצורה שהם יודעים שעלולה להזיק להם. להרחבה בנושא: התמכרות לאלכוהול בקרב בני נוער.

גורמים משפחתיים

גורמים אישיותיים

שילוב של כל הגורמים (ביולוגיים, סביבתיים ואישיותיים) או חלקם, עלולים להציב את האדם בסיכון להתמכרות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן