שיטת 12 השלבים לגמילהשיטת 12 השלבים הינה אחת הדרכים המפורסמות והיעילות להתמודדות עם התמכרויות מסוגים שונים. ההתמכרויות אינן חייבות להיות לחומר שיודע כממכר כגון סמים פסיכו-אקטיביים, אלכוהול או הניקוטין שבסיגריות. השיטה בהחלט יכולה להתאים גם להתמכרויות התנהגותיות מוכרות יותר ומוכרות פחות.

מקור שיטת 12 השלבים

השיטה במקורה פותחה על ידי אנשים שסבלו מהתמכרות לאלכוהול. בראשונה, הוקמה קבוצה קטנה שהאמינה ביכולת הקבוצתית לסייע למשתתפים להיגמל מההתמכרות לטיפה המרה. מדובר היה במכורים – אלכוהוליסטים, שלא הצליחו לפני כן להתמודד בהצלחה עם התמכרותם ועם ההשלכות שלה.

התפרסמות הקבוצה, שנודעה מאוחר יותר בשם AA (אלכוהוליסטים אנונימיים) הביאה להקמה של קבוצות רבות נוספות, תחילה בעיקר בארצות הברית ומאוחר יותר בעולם כולו.

בשלב מוקדם יחסית החלו הקבוצות לפעול בצורה מסודרת, על פי שיטה סדורה שנועדה לסייע לגמילה אפקטיבית מההתמכרות. השיטה מתבצעת תוך שימוש בגישה של קבלה ותמיכה הדדית, חשיפה אישית, ומעורבות בעיקר של המכורים עצמם ופחות של אנשי מקצוע.

התרחבות השיטה

במהלך השנים הסתבר ששיטת 12 הצעדים יכולה להיקלט בהצלחה בכל רחבי העולם, בקרב אנשים מרקעים שונים ובעלי אמונות שונות, ואף התגלתה תופעה מעניינת נוספת. הסתבר שניתן להרחיב את השיטה בהצלחה לא רק לגמילה של אלכוהוליסטים בלבד. כך, עקרונות השיטה החלו לשמש קבוצות תמיכה רבות נוספות, של אנשים הסובלים מהתמכרויות לחומרים שונים או לחילופין – להתנהגויות שונות.

מאפייני ההתמכרות

התרחבות שיטת הצעדים בצורה מוצלחת כל כך, תואמת ממצאים רבים שגילו שבסיס ההתמכרות כולל כמה מאפיינים דומים:

עקרונות שיטת 12 הצעדים

כמרומז על פי שמה, שיטת 12 הצעדים מבוססת על 12 שלבים שנועדו לסייע בהתמודדות עם ההתמכרות בצורה חיובית יותר.

חלק גדול מהשיטה מבוסס על הסרה או הפחתה של רגשות אשמה, כעס, האשמה עצמית, ורגשות שליליים נוספים שמופנים פנימה. רגשות כאלה רק מקשים על הנגמל להיפטר מןההתמכרות. בנוסף, הפועלים על פי השיטה מייחסים משמעות לקבלת תמיכה ועזרה חיצונית אך לא של הקבוצה בלבד.

ישנה התייחסות כמעט מיסטית לכוח חיצוני שיסייע לגמילה הן באמצעות הודאה באשמה, הן באמצעות שיתוף והן באמצעות מתן מחילה וכפרה. ראוי לציין שהכוח החיצוני הזה תלוי באופיו ואמונתו של הנגמל. הוא יכול להיות אלוהים, כח עליון לא מגודר, הטבע בכללותו וכיוצא באלה.

חשוב להדגיש שהשיטה לא נועדה להסיר מן הנגמל את האחריות להתמכרות ולהשלכותיה. חלק משמעותי מן הגמילה כרוך בהודאה בפגמים האישיים, בכאב שהתמכרות גורמת לאדם ולסביבתו ורצון אמיתי להיחלץ מהמעגל המייסר.

דילוג לתוכן