התמכרות למסכיםהתמכרות למסכים, כשמה כן היא, היא שימוש מוגבר ומוגזם במסכים, כל המסכים, החל ממסכי טלפונים חכמים, טלוויזיות, משחקי מחשב, טאבלטים, מחשבים ניידים, מחשבים נייחים, מחשבי כף יד, ועוד כל מכשיר המורכב ממסך מהבהב הטומן בחובו עולמות חדשים, נועזים, מסקרנים ומופלאים שכל קשר בינם לבין העולם האמיתי, מקרי בהחלט.

תופעה זו נפוצה ביותר בקרב בני נוער אך גם בקרב מבוגרים ואף בקרב בני חמישים ומעלה. נשים וגברים, ילדים ונערות, מעטים ניצלים מתופעת ההתמכרות לעידן הדיגיטלי בו כל המהבהב זהב הוא.

אנשים ביישנים וחסרי ביטחון מוצאים עצמם מתקשרים ברהיטות ובשנינות בעזרת המקלדת, אחרים בורחים אל העולמות המופלאים והקסומים של משחקי המחשב בהם הם יכולים לבחור לגלם דמויות של גיבורים, לוחמים אמיצים ונסיכות קסומות.

בעולם של טלפונים מהבנקים, לחצי עבודה, קשיים במערכות יחסים, אבטלה וקשיי יום רגילים, אין זה פלא שהתמכרות למסכים נראית יותר ויותר כאופציה מבטיחה, בטוחה ואטרקטיבית. יחד עם זאת, יש להבין את ההשלכות, המינונים הרצויים וההבדלים בין שימוש רגיל, הכרחי ומקצועי לבין התמכרות אמיתית, כן, ממש כמו לאלכוהול או לסמים.

מאפייני מכורים למסכים

פסיכולוגים מבחינים בסימני תשוקה למסכים הזהים לסימנים אותם מפגינים אנשים המכורים קשות לסמים, כשההשתוקקות לטלפונים חכמים, לטאבלטים ולמחשבים גוברת יותר ויותר בקרב המשתמשים.

הורים רבים מציידים את ילדיהם בטלפונים חכמים, לצרכי בטיחות, והורים אחרים רוכשים לילדיהם ללא מחשבה אייפדים, טאבלטים ומחשבים, כי "לכולם יש". ההורים עצמם מבלים שעות רבות בשיחות און ליין ב'וואצאפ' ובפייסבוק, וכך נמשך המעגל, כשהיכולת להבחין בין שימוש רגיל לבין התמכרות אמיתית, הולך ומיטשטש.

זיהוי ההתמכרות מתאפשר כשילדים, בני נוער ומבוגרים מבלים יותר שעות בשימוש במכשירים דיגיטליים על חשבון עיסוקים בחיים כגון לימודים, מגעים חברתיים, עבודה ובילוי זמן איכות עם בני משפחה.

מבוגרים יכולים לטעון כי התעוררו מהשינה בשלוש לפנות בוקר בליל שישי, היות והם "מוכרחים לבדוק מיילים", וילדים ובני נוער עשויים לבלות ימים שלמים בשיחות וירטואליות, משחקי מחשב וגלישה לאתרים שאינם מיועדים להם, תוך שהם מתרגזים כשמפריעים להם וכמעט ואינם מסוגלים לתפקד כשמחרימים להם את המכשירים.

כשבני נוער ומבוגרים נהגו ליהנות ממחשבים במשך עשר דקות ועכשיו הם משתמשים בהם במשך מספר שעות רצוף, או כשמשחק מחשב של עשרים דקות כבר אינו גורם לשמחה והנאה אלא אם כן הוא נמשך מספר שעות, מדובר בהתמכרות.

בדומה לכל התמכרות אחרת, אנשים המכורים למסכים עשויים להחביא את התמכרותם כשהם מבינים שסביבתם אינה רואה בעין יפה את השימוש המוגבר שלהם במחשבים, והם עשויים להתחבא או לשקר כדי לבלות יותר זמן עם המחשבים.

התמודדות וגמילה

תהליך הגמילה יכול להתבצע עם הפעלת משמעת אישית של האדם המכור על זמן השימוש שלו במחשבים, והורים יכולים לסייע לילדים עם התמכרותם ולהציע להם פעילויות מהנות יותר בחיק הטבע, משחקים באוויר הצח, פעילות גופנית, אירועים משפחתיים חגיגיים ועוד.

אך כשההתמודדות האישית אינה מצליחה, ניתן ורצוי לפנות לקבלת עזרה מקצועית באמצעות טיפול פסיכולוגי. שיחות עם איש מקצוע מיומן ומנוסה בטיפול בהתמכרויות יכול לעזור. לעיתים תתברר הסיבה האמיתית להתמכרות ויש לטפל בה, במיוחד אם מדובר ברצון "לברוח" מהחיים האמיתיים ולהימנע מהתמודדות עם תחומים קשים.

פסיכולוג או מאמן אישי יכולים לסייע לבני נוער ולמבוגרים למצוא את היכולת לתקשר באופן מילולי ובוטח במקום להיעזר במקלדת, והמטופלים רוכשים כלים מעשיים ויעילים להתנהל בחיי היומיום, להתמודד עם מכשולים, ליהנות ממערכות יחסים זוגיות, משפחתיות וחברתיות, ובעיקר להבין כי החיים האמיתיים הם למעשה אטרקטיביים בהרבה מהחיים הוירטואליים.

דילוג לתוכן