גמילה עם מתדוןמתדון היא תרופה שפועלת על מערכת העצבים המרכזית ומשמשת כמשככת כאבים וכתרופה שמסייעת בתהליך הגמילה מסמים נרקוטיים שונים כמו למשל הרואין, אופיום, קודאין ועוד.

מטרת השימוש בתרופה היא להפחית את מידת הכאב הכרוכה בתהליך הגמילה ולהפחית את התלות הפיזית והנפשית בסם. היתרון של המתדון הוא שבאפשרותה לבטל את ההשפעות השליליות של הגמילה מבלי שהיא גורמת להשפעות הפסיכולוגיות של הסם.

עם זאת, קיימות סכנות מסוימות בשימוש במתדון שכוללות התמכרות קשה, מינון יתר שעלול אף להוביל למוות ועוד. מתדון ניתנת באופן פומי ומשך ההשפעה שלה על המטופל נע בין עשרים וארבע לשלושים ושש שעות. את התרופה יש לקחת על בסיס יומיומי וכאשר המטופל נגמל לחלוטין מהסם אליו היה מכור, ניתן להתחיל את הגמילה ההדרגתית מהמתדון.

עבור מי מיועדת התרופה?

השימוש במתדון מיועד עבור מכורים לסמים שנמצאים בתהליך גמילה במטרה לחזור לתפקוד נורמטיבי ועבור נגמלים שעתידים להמשיך לעשות שימוש במתדון באופן קבוע.

בטווח הקצר והבינוני מטרת העל של השימוש במתדון היא להפחית או למנוע את הנזקים שמקורם בהתמכרות לסמי רחוב, להפסיק את הפעילות העבריינית שמקושרת לסמים ולהרחיק את המכור לסמים ממחלות זיהומיות בדגש על מכורים להרואין.

בטווח הארוך מטרת השימוש במתדון היא קידום של המכור לסמים לקראת תהליך של שיקום אישי, תעסוקתי ומשפחתי.

באילו תופעות לוואי ניתן לטפל בעזרת מתדון?

מתדון מאפשרת להפחית בצורה משמעותית ואף לבטל לחלוטין את תסמיני הגמילה. תסמיני הגמילה מתעוררים כאשר המערכת הפיזיולוגית לא מקבלת את מנת הסם אליה היא רגילה. התסמינים מופיעים באופן התקפי והתקף של תסמיני גמילה נקרא קריז. תסמיני הגמילה של הרואין למשל כוללים דיכאון, הפרעות שינה, האצה משמעותית בקצב הנשימה ובקצב הלב, נטייה לעצבנות, חרדה, הזעת יתר, רעידות, שלשולים, הקאות, כאבי שרירים ועוד.

בנוסף לתסמינים אלו ייתכנו גם תסמינים נפשיים והתנהגותיים חמורים ביותר שכוללים התנהגות לא טבעית, התקפי אלימות, אגרסיביות מוגברת ועוד. במצב של קריז המכור עלול לגלות התנהגות נואשת שמהווה מעין ניסיון הישרדותי להשיג מנת סם. לפיכך, מכורים רבים נוטים לבצע מעשי שוד וגניבה כאשר הם לא מצליחים להשיג את מנת הסם הקבועה שלהם.

האם ניתן להיגמל מסמים קשים רק באמצעות מתדון?

מה שחשוב להבין בכל הקשור לגמילה עם מתדון הוא שאמנם מתדון מסוגלת לנטרל את ההשפעות של תהליך הגמילה, אך אין באפשרותה לנטרל את הגורם הנפשי של ההתמכרות. כיום ידוע כי התמכרות היא הפרעה פסיכיאטרית מורכבת ולפיכך הטיפול במכורים צריך להתבצע במסגרת רב מקצועית שבה פועלים אנשי מקצוע מתחום רפואת הנפש כמו למשל עובדים סוציאליים ופסיכולוגים.

גמילה עם מתדון בישראל

כיום פועלים בישראל שניים עשר מרכזי גמילה בפיקוח ובמימון של משרד הבריאות העושים שימוש במתדון. המרכזים פרוסים בכל חלקי הארץ ומשרתים כשלושת אלפים שלוש מאות מטופלים סך הכול. המטופלים המגיעים למרכזים אלו חיים לרוב בשולי החברה וסובלים ממצוקות רבות ומגוונות מעבר לבעיית ההתמכרות.

מעבר לשימוש במתדון, המרכזים השונים מפעילים תכניות טיפוליות שונות שכוללות לימודי מיומנויות, פעילויות העשרה תרבותיות וחברתיות, טיפול משפחתי, טיפול קבוצתי במתכונת של קבוצות תמיכה, קבוצות משימה ועוד.

מתדון לטיפול בכאבים

מעבר לכך שמדובר על התרופה הנפוצה ביותר כיום לטיפול במכורים לסמים, מתדון מיועדת גם לשיכוך של כאבים חמורים (למשל כאבים אונקולוגיים). המחיר הנמוך, הזמינות הגבוהה והספיגה המהירה של החומר שגורמת לו להתחיל לפעול תוך זמן קצר במיוחד הפכו את השימוש בו לנפוץ במיוחד לטיפול בכאבים בשנים האחרונות.

דילוג לתוכן